Zoeken

Apeldoorn, Het Leienhuis (Gemeentelijk monument)

Door zijn hoekligging en architectuur, maar ook door zijn typologie en constructie een bijzonder gebouw.
Het pand uit 1896 is van groot belang omdat het gebouwd werd door de bekende Apeldoornse aannemer, architect en meubelmaker Chris Wegerif (1859-1920). Op de eikenhouten pui is in snijwerk aangegeven dat de bouw op 6 januari 1896 begon en dat het pand minder dan zes maanden later, op 29 juni werd opgeleverd. Het Leienhuis kende van oorsprong vier winkels, elk met een bijbehorende bovenwoning. Vele aanpassingen en verbouwingen later was het pand danig versleten en hard toe aan een nieuwe toekomst. Harmonische Architectuur kreeg de opdracht voor een restauratie- en verbouwplan. De bovenwoningen werden volledig vernieuwd, ieder met een eigen entree aan de achterzijde. Ronduit spectaculair is het herstel van de oude balkenplafonds, die achter vele, later aangebrachte, afwerkingslagen tevoorschijn kwamen. De op houtskeletbouw geënte constructie is zo weer voelbaar geworden. De begane grond heeft één grote winkelruimte gekregen, die zich qua sfeer kan onderscheiden van het gangbare.

Domburg, Residence Wijngaerde, 't Groentje

Op de plaats van het voormalige motel 't Groentje, in het centrum van de mondaine badplaats Domburg, is een nieuw monumentaal gebouw verrezen met rijk gedetailleerde gevels en een karakteristieke toren op de hoek. Het betreft exclusieve, royale appartementen boven een restaurant en luxe winkels, het geheel op een parkeerkelder. De architectuur is een mix geworden van een Engels landhuis en een Frans chateau, met robuuste kroonlijsten en kozijnen, klassieke balustrades en karakteristiek gedetailleerde dakkapellen, dit alles passend bij de historische achtergrond van Domburg.
Natuursteen en hout geven het exterieur en het interieur een stijlvol, tijdloos karakter.

’s Heerenberg, Stadsparkhofje

Op een veldje naast het stadspark (dat vroeger hoorde bij het klooster dat jarenlang 'Gouden Handen' herbergde) zal een hofje gebouwd worden met ca 30 woningen in verschillende groottes en prijzen, deels huur deels koop. In de quasi-kapel op de 'kop' van het hofje worden 7 compacte appartementen ondergebracht.

Ewijk, Keizershoeve

Aan de oostzijde van het dorp Ewijk, de Beuningse kant, is in de 1e fase een uitbreiding gerealiseerd in de vorm van een soort 'landgoederen', woningcomplexen met de opbouw van een landgoed-achtige aanleg. Samen met stedenbouwkundig bureau Pouderoyen en de Gemeente is een model ontwikkeld van dit omgracht 'Hoge Huis', bevattende 18 betaalbare appartementen. Het 'Hoge Huis' bevindt zich aan het einde van een laan die zich verbreedt tot een plein ervoor. Langs de laan zijn 38 woningen gebouwd, als ware koetshuizen bij het 'Hoge Huis', eveneens in de sociale sector (onder €172.000,= per stuk). Als overgang vanaf het dorp is in diverse kortere lanen en een gebogen dwarslaan vrije sector bebouwing opgenomen van een collega architect. De aanvankelijk ontworpen 'résidence' (appartementengebouw) is herontwikkeld. Op deze plek is in de derde fase van het plan een 24-tal grondgebonden woningen in de middenklasse gerealiseerd, gegroepeerd in U-vorm rond een plein met de naam 'Forum'.

Lunteren, ‘Dennebroek’

Het eeuwenoude landgoed is gelegen aan de oude verbindingsweg tussen Barneveld en Lunteren. Het uit 1920 stammende woonhuis en de bijgebouwen, gelegen op een eiland, werden ingrijpend verbouwd, waarbij herstel van het vroeg 20e eeuwse beeld het uitgangspunt was. Het aan de zijvleugel gekoppelde bijgebouw werd tot kantoor omgebouwd, afgestemd op de architectuur van het woonhuis. Ook de serre werd hersteld.