Zoeken

Brummen, N.H. Kerk, Kerkstraat

Ingrijpende verbouwing van het interieur, waarbij de oorspronkelijk middeleeuwse éénbeukige kerkzaal ruimtelijk veel meer open is verbonden met de aanbouw uit ± 1930, door zware kolommen te verjongen (in staal). Deze kolommen waren uit de jaren dertig van de 20e eeuw; daarvoor namelijk was het middeleeuwse schip reeds volledig open verbonden met een grote nevenruimte uit het midden van de 19e eeuw, waardoor het geheel meer de aanblik van een zaal had. De kolommen die nu verjongd zijn vormden toen dus een soort 'terugrestauratie' om het middeleeuws schip beter herkenbaar te maken; daarvan is nu weer wat afgehaald, waardoor de kerkruimte veel functioneler is geworden. Verder werden diverse nevenruimten in de kerkruimte ingebouwd, waarop balkons met ranke balustrade. Dit is gebeurd op plaatsen waar het zicht op de kansel slecht was. De akoestiek is sterk verbeterd.