Zoeken

Transformatie kloosters en kerken

In deze rubriek worden projecten getoond waarbij de nadruk ligt op bestemmingswijziging. Het typische karakter van het oorspronkelijke bouwwerk blijft behouden, zij het soms voornamelijk aan de buitenkant, zoals bij een kerkgebouw dat bijvoorbeeld omgebouwd is tot woongebouw. Bij een dergelijke heftige ingreep wordt het wezenskenmerk van het kerkgebouw, de grote omhulde ruimte, gevuld met vloeren en wanden en verliest in zekere zin zijn ziel. Het exterieur behoudt wél zijn karakter en is met zijn typische volume en architectuur (en vaak toren) een blijvend bijzonder, kunsthistorisch interessant herkenningspunt in zijn omgeving. En: het interieur krijgt een nieuwe ziel, de woonomgeving van een behoorlijk aantal mensen. Ook komt het voor dat kerkgebouwen tot kantoren getransformeerd worden. Geklasseerd Monument of niet, het zijn alle gebouwen waarvan wij het zouden betreuren als zij in het kader van de 'vooruitgang' gesloopt zouden worden, maar die op deze getransformeerde wijze een nieuw leven in een veranderde tijd kunnen leiden.

transformatie klooster en kerken (1) transformatie klooster en kerken (2) transformatie klooster en kerken (3) transformatie klooster en kerken (4)
Zwolle
Bitterstraat
Den Bosch
'Clara klooster'
Zwolle
'St Joseph' gebouw
Groesbeek
'Hollands Klooster'
transformatie klooster en kerken (5) transformatie klooster en kerken (6) transformatie klooster en kerken (7) transformatie klooster en kerken (8)
Monster
Voormalig klooster
Apeldoorn
'Noorderkerk'
Empe
'Bethel'
Oudenbosch
'Saint Louis'
transformatie klooster en kerken (9) transformatie klooster en kerken (10) transformatie klooster en kerken (11) transformatie klooster en kerken (12)
Nijmegen
'Mariënbosch'
Wijchen
Klooster 'Tienakker'
Leuvenheim
'De Wildbaan'
Brielle
Begijnhofkapel