Hart van Naarden • Naarden

In het hart van de vestingstad Naarden heeft Harmonische Architectuur de herontwikkeling van het voormalige Stadhuis gerealiseerd. Dit project combineert respect voor het historische karakter met een toekomstbestendige invulling.

Het oude Stadhuis, een markant gebouw in de stad, voldeed niet langer aan de hedendaagse gebruikseisen. De herontwikkeling bood de kans om de historische waarde te behouden, terwijl nieuwe woon- en verblijfsfuncties werden toegevoegd. Een belangrijk uitgangspunt in het ontwerp was het in stand houden van de kenmerkende entreepartij, inclusief de reliëfletters ‘STADHUIS’ en het kunstwerk van Eppo Doeve. Dit fragment vormt een tastbare herinnering aan de geschiedenis en is geïntegreerd in de nieuwe bebouwing.

De herontwikkeling omvat een ensemble van stadswoningen en appartementen die zorgvuldig zijn ingepast in de bestaande stedenbouwkundige structuur. De gevels en dakvormen refereren aan de traditionele architectuur van Naarden, terwijl subtiele eigentijdse details een hedendaagse uitstraling geven. De woonfunctie is versterkt met een gevarieerd woningaanbod, geschikt voor starters, gezinnen en ouderen die zelfstandig willen blijven wonen.

Een ondergrondse parkeergarage draagt bij aan de leefbaarheid van de vesting door de parkeerdruk in het centrum te verminderen. Daarnaast is een efficiënte ontsluiting gecreëerd, zonder afbreuk te doen aan de historische uitstraling van de locatie.

Met deze herontwikkeling is een evenwicht gevonden tussen behoud van erfgoed en de behoefte aan moderne woonvoorzieningen. Het resultaat is een kwalitatief hoogwaardige toevoeging aan de binnenstad van Naarden, waarin historie en hedendaagse architectuur elkaar versterken.

Vecht & Veld • Vreeland

Ruytershofje • Zutphen

MOB-Alverna • Wijchen

Nieuwbouw • woningen en appartementen • Zevenaar

Buitenplaats Sperwershof • 's-Graveland

De buitenplaats Sperwershof is bij de ontginning van ’s-Graveland in 1635 ontstaan door de afgraving van zand, benodigde voor de bouw van de grachten in Amsterdam.

Het driebeukige Huis Sperwershof is in 1947 gebouwd en heeft een rechthoekige plattegrond en bestaan uit twee lagen, afgedekt met een kloek zadeldak.

De detaillering van het huis is verzorgd doch sober.

Zinken mastgoten, houten kozijnen, ingevuld met stalen ramen, diverse glas in lood vensters en luiken sluiten aan bij de traditionalistische Delfste School architectuur.

Wij voegden een tuinkamer aan de westgevel van het huis toe, in plaats van een bescheiden doch door de bewoners veel gebruikt zonneterras.

Door dit terras te vergroten en te overkappen werd de praktische gebruiksperiode van deze prachtige plek aanzienlijk verlengd.

Vanaf het vroege voorjaar tot in het late najaar is zo van het buitenleven te genieten. Bovendien vormt de nieuwe tuinkamer een warmtebuffer voor de veelgebruikte zitkamer aan de westgevel, die nog is voorzien van de oorspronkelijke stalen deuren met enkele beglazing.

Gekozen is voor voortzetting van de reeds aanwezige kozijndetaillering, dus houten kozijnen, die tevens als hoofddraagconstructie dienen, ingevuld met stalen ramen.

Het dak bestaat uit een flauwhellend zinken roevendak met een overstek aan de westzijde en beglazing aan de oostzijde, zodat het aanpalende woonvertrek niet donker wordt.

Stadspark • 's-Heerenberg

Concordia • Bilthoven

Juvenaat • Zevenaar

Keizershoeve • Ewijk