1212 – Margraten, Klein Welsden, rijksmonument

Een bijzonder ‘inbreidingsproject’ voor Harmonische Architectuur: De bewoners van een 18e eeuwse, rijksbeschermde Limburgse carré-hoeve hadden behoefte aan extra woonruimte. De ‘ingreep’ mocht in geen geval het karakter van de hoeve beïnvloeden.

Harmonische Architectuur vond een praktische oplossing om de ‘loze ruimte’ in de kap van de overzolderde toegang tot de ‘cour’ te gebruiken. De monumentale waarden van het gebouw werden hierdoor niet aangetast.

Door de vloer van deze nieuwe ‘hangkamer’ aan de zijde van de buitengevel hoger aan te leggen konden de oorspronkelijke deeldeuren worden gehandhaafd.

Aan de cour-zijde is de vloer lager gelegd en ontstond een uitdagend ruimtelijk effect, die met een ‘hoogslaper’ praktisch is ingericht. De nieuwe wanden zijn op traditionele wijze in leem uitgevoerd in de bestaande vakwerkconstructie. Daglicht – en daarmee het extra ruimtelijke gevoel – stroomt rijkelijk binnen door twee kleine nieuwe dakvensters en door stroken glas boven de vloer in de nieuw toegevoegde vakwerkconstructie.

 

Pin It on Pinterest

Share This