277A – Leuvenheim, ‘De Wildbaan’ (Rijksmonument)

Op het zeer oude landgoed De Wildbaan werd in 1910 een kolossaal nieuw huis gezet in gepleister0de neo-renaissance stijl door de familie Metelerkamp-Den Tex.

Later in de 20e eeuw kwam het geheel in handen van de Paters Missionarissen van het Heilige Hart, die in 1961 een enorme kapel ter linkerzijde lieten bouwen, in een strakke baksteenstijl met doosvormige hoofdvorm, verbonden met het hoofdhuis door middel van een beglaasde gang.

Rond 1985 werd het bezit, inmiddels van de AMEV, aangekocht door de familie Altena, die kosten noch moeite heeft gespaard om het geheel te herstellen. De nog pas 25 jaar oude kapel vormde daarin een storend element; na lang puzzelen is een verbouw bedacht waarbij de bovenste rand van het gebouw werd omgezet in een kapvorm en een vloer werd toegevoegd. Het geheel van 2 lagen met kap en zonder verbinding met het huis werd gepleisterd en voorzien van passende ramen.

Op één voorkantpunt werd een trapgevel gerealiseerd, daarmee als ‘koetshuis’ een relatie leggend met het inmiddels ook fraai gerestaureerde ‘kasteel’.

 

Pin It on Pinterest

Share This