277 – Leuvenheim, ‘De Wildbaan’

Op het zeer oude landgoed ‘De Wildbaan’ werd in 1910, door de familie Metelerkamp-Den Tex, een kolossaal nieuw huis gezet in gepleisterde neo-renaissancestijl. Later in de 20e-eeuw kwam het geheel in handen van de Paters Missionarissen van het Heilige Hart. Zij lieten in 1961 een enorme kapel aan de linkerzijde bouwen. Een aanbouw in een strakke baksteenstijl met doosvormige hoofdvorm, verbonden met het hoofdhuis door een beglaasde gang.

Rond 1985 werd het landgoed, inmiddels in bezit van de AMEV, aangekocht door de familie Altena. Zij hebben zich kosten noch moeite gespaard om het geheel te herstellen:

De toen (pas) 25 jaar oude kapel vormde daarin een storend element. Harmonische Architectuur bedacht de verbouw  waarbij de bovenste rand van het gebouw werd omgezet in een kapvorm en een vloer werd toegevoegd. Het geheel van twee lagen met kap en zonder verbinding met het huis werd gepleisterd en voorzien van passende ramen.
Op één voorkantpunt werd een trapgevel gerealiseerd, daarmee als ‘koetshuis’ een relatie leggend met het inmiddels ook fraai gerestaureerde ‘kasteel’.

 

Pin It on Pinterest

Share This