838C – Maarssen, Landgoed ‘Oostwaard’, Poortwachtershof

Deze twee rijen grondgebonden woningen fungeren als entree tot het Landgoed ‘Oostwaard’ (Op Buuren Buiten), gelegen tegenover het in aanbouw zijnde nieuwe Vechtdorp ‘Op Buuren Dorp’. Samen een soort voorhof vormend, met een forse tuinmuur en poort daarin, zijn zij de ultieme beeldvormer van deze entree. Hebben de woningen aan de buitenzijde van de hof een normale woonhuisuitstraling, aan de hofzijde suggereren grote poortdeuren de ‘voormalige’ functie van koetshuizen. Hogere bouwdelen aan de koppen van de rij markeren de status van het geheel, terwijl een klokkentorentje de wakende functie van het poortgebouw vormgeeft.

De Poortwachtershof is een onderdeel van het nieuwe Vechtdorp Op Buuren (op een voormalig industrieterrein).

Het dorp heeft een eigen identiteit die past bij het typische karakter van de historische omgeving en het Vechtse landschap.

De door Harmonische Architectuur ontworpen onderdelen in Op Buuren Dorp zijn: ‘Het Raadhuys’ (8 appartementen), enkele huizen aan de gracht en een hofje; op het Landgoed Oostwaard (Op Buuren Buiten) : ‘Het Landhuis’ (14 appartementen), ‘De LandHeeren‘ (4 woningen), ‘De Poortwoningen‘ (8 woningen) en de oranjerie (8 woningen).

 

Pin It on Pinterest

Share This