Op het moment van schrijven wordt op de begane grond een kantoor gerealiseerd. De overige winkelruimte is onderdeel van de planvorming om, samen met het naastgelegen pand, welke oorspronkelijk ook tot de drukkerij behoord, één of meerdere hotels te realiseren.
Op de verdieping zijn vijf nieuwe 2- en 3-kamer appartementen gerealiseerd waarin het ook denkbaar is dat deze gebruikt gaan worden als ruime studio voor één-persoonshuishoudens.
Het industriële karakter van het pand is behouden gebleven en waar deze door recente toevoegingen verloren is gegaan, hersteld. De structuur die het verhaal van ontstaansgeschiedenis vertelt, van boerderij tot drukkerij tot winkel, wordt gerespecteerd en blijft behouden en/of afleesbaar. Daar waar ingrepen in bestaande scheidingsconstructies nodig zijn hebben wij gezocht naar een goede motivatie en worden bestaande materialen zoveel mogelijk hergebruikt.
De gebouwstructuur is een prima basis voor het onderbrengen van vijf appartementen op de verdieping die zo ontworpen zijn dat er optimaal sprake is van daglichttoetreding en uitzicht. Om de appartementen via twee trappenhuizen te ontsluiten krijg je het meest economische model om geen gang of galerij te hoeven maken. Deze zijn tenslotte van negatieve invloed op de daglichttoetreding.
De opbouw van de plattegronden zit zo in elkaar dat de stijgleidingen van afvoeren en nutsvoorzieningen niet hinderlijk zijn voor de winkel op begane grondniveau. Kanalen voor rookgasafvoeren en ventilatie zullen zo veel mogelijk aangesloten worden op reeds aanwezige kanalen of muurdoorvoeren.
De appartementen hebben een loggia op de zuid-westzijde en worden naast de gunstige zonligging tevens aan het oog onttrokken door de bebouwing op de begane grond. De opbouw van de woningen is voor allen hetzelfde; een loggia aan de zuidzijde waaraan grenzend een open keuken rechtstreeks in verbinding met de woonkamer. Het uitzicht van de woonkamer is noordelijk georiënteerd. Hierdoor ontstaat een luchtige en lichte leefomgeving.
Drie woningen bevinden zich in de mansardekap, daarachter, in het magazijngedeelte welke uit de periode 1959 stamt, zijn twee woningen gerealiseerd door het oorspronkelijk platte dak te verhogen met een flauw hellend zadeldak.
De woningen in de mansardekap, het oudste gedeelte, hebben allen een entresol boven de badkamer welke in open verbinding staat met de woonkamer. Op deze entresol is eventueel een slaapverdieping denkbaar, e.e.a. is afhankelijk van de doelgroep / marktsegment. De plattegronden bieden zodoende een zekere mate van flexibiliteit voor verschillende woonvormen.
De aan de zuidzijde georiënteerde loggia’s zijn nieuwe elementen in de bestaande structuur en zullen in die hoedanigheid ook herkenbaar zijn. De gaten in het dak van de mansardekap zijn tot een minimum beperkt waardoor de loggia’s deels overkapt zijn. De ligging van de loggia’s maakt dat deze van buitenaf nauwelijks waarneembaar zijn. Dit komt ten goede aan de uitstraling van dit voor Hilversum belangrijke monument en draagt bij aan de privacy van de toekomstige bewoners.
Constructeur • Deja Bouwadviseur b.v.
Advies- en Ingenieursbureau • Aveco de Bondt
Aannemer • WBC Bouwgroep
Locatie • Hilversum
Functie gebouw • Voormalige boerderij, drukkerij en later winkel • Nu ‘Kantoor en appartementen’
Opdrachtgever • DdeG Vastgoed b.v.
Opdracht • Herbestemming (Verbouw, nieuwbouw)
Ontdek hoe wij uw gebouw kunnen herbestemmen en een nieuwe toekomst kunnen geven. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend advies.